Nem csak karácsonyra!
Az eredetileg svéd finomság jellegzetes ízét a karakteres fűszerek adják. A fahéj, a szegfűszeg és a gyömbér "triója" bár a karácsony hangulatát idézi, nálunk az év bármely szakában kapós nassolnivaló.
Azt gondolhatnánk, hogy a levendula erőteljes íze már-már túlzás lehet ebben az amúgy is harsány ízvilágban. Ám, korántsem! Számos fűszeres keksz receptet kipróbáltam, és bizton állíthatom, a levendula tökéletesen harmonizál ezzel "karácsonyi" fűszerkeverékkel (is).
Hozzávalók:
Fűszerek:
2 púpozott kávéskanál gyömbér
1 evőkanál szárított levendulavirág
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 csipetnyi szegfűszeg
1 csipetnyi őrölt fehérbors
Tészta:
20 dkg finomliszt
fél kávéskanál szódabikarbóna
egy nagy csipet sütőpor
10 dkg cukor (én barna cukrot használtam)
10 dkg puha vaj
5 evőkanál méz
Kenéshez:
1 tojásfehérje
1 kávéskanál cukor
Elkészítése:
A sütőt előmelegítjük 190 fokra (gázsütőnél 5-ös fokozat). Előkészítjük a tepsit, amit sütőpapírral kibélelünk. A fűszereket egy tálba öntjük, majd alaposan összekeverjük. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, és hozzáadjuk a tésztához való többi száraz alapanyagot - a fűszerkeverékünkkel együtt. Apró darabokban beletesszük a puha vajat, s jól eldolgozzuk, összemorzsoljuk. Végül a mézet is hozzáadjuk, és határozott mozdulatokkal alaposan meggyúrjuk. A tésztánkból 2 cm-es golyókat formázunk, amit ráhelyezünk az előkészített tepsinkre úgy, hogy 4-4 cm távolságot hagyunk közöttük. A golyócskákat egy pohár aljával korongokká lapítjuk. És itt következik a mókás része: ha van otthon sütinyomdánk, akkor- a gyerkőcökkel - nyomdázhatunk is rá!
![]() |
Akár névre szóló sütiket is készíthetünk |
Végezetül enyhén felvert tojásfehérjével vékonyan megkenjük, egyenletesen elosztva rászórjuk a cukrot, és 8-12 perc alatt készre sütjük.
Kellemes időtöltést, és jó étvágyat hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése