2014. december 3., szerda

Levendulás bögrés mézeskalács

Könnyű és puha

     Az adventi időszak nélkülözhetetlen kelléke a mézeskalács. Valahogy hozzátartozik az ünnepi ráhangolódáshoz. Ilyenkor a háziasszonyok böngészik a netet, hátha rátalálnak a legfinomabb és legpuhább mézeskalács receptre. Magam is számos receptet kipróbáltam már és bizony sokszor belebotlottam olyanokba, melyeknek sem az állaga, sem pedig az íze  nem emlékeztetett a hagyományos mézeskalácséra... 
    Ez alkalommal egy rendkívül egyszerű és finom bögrés változatot találtam a nassolda.receptneked.hu oldalon (az eredeti recept a Rama receptes könyvből való). Persze a recept levendula nélkül írja a hozzávalókat. Pozitívuma, hogy kevés alapanyagból, olcsón, gyorsan elkészíthető, nem kell sem pihentetni a tésztát, sem pedig napokig várni, amíg megpuhul, és akár a kezdő konyhatündérek is bátran nekiláthatnak!
    
Amire szükségünk lesz:

2 bögre liszt
1/2 bögre porcukor
7 dkg vaj vagy margarin
1 teáskanál sütőpor
1 db tojás
1/4 bögre méz
1 csapott evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
1 evőkanál szárított levendulavirágzat  
díszítésnek:  hántolt magvak, kandírozott gyümölcsök (tökmag,napraforgómag, kókuszpehely...) 


      A sütőt előmelegítjük 170 C fokra. A száraz alapanyagokat - a levendulán és a díszítésre szánt alapanyagokon kívül - egy nagyobb tálban alaposan összekeverjük. A margarint és a mézet külön-külön kissé megolvasztjuk, hogy könnyebben dolgozhassunk vele, majd a tojással együtt a száraz keverékünkhöz adjuk. Jól összedolgozzuk és kinyújtjuk. Mielőtt még elnyerné végleges vastagságát (3 mm), egyenletesen rászórjuk a szárított levendulavirágzatot és egyet sodrunk rajta úgy, hogy levendula a tésztánkban maradjon.  A kívánt formára szaggatjuk és tetszés szerint díszítjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe  helyezzük, 8-10 perc alatt megsütjük, és máris ehetjük :)....

Megjegyzés: A mézeskalács fűszerkeverék helyettesíthető őrölt fahéj, szegfűszeg, gyömbér keverékével is.   
    
   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése